Vetten
Debby's voedingsadvies
09/20/2024
2 min
0

Vetten; je vriend of vijnand?

09/20/2024
2 min
0

Als je aan vet denkt, krijg je waarschijnlijk meteen het beeld van iets negatiefs: dik worden, ongezond eten, of producten die je moet vermijden om af te vallen. Maar wist je dat vet juist een belangrijke rol speelt in je dieet, vooral tijdens de overgang? En dat het zelfs kan helpen bij gewichtsverlies?

 Waarom Vetten Onmisbaar Zijn

Vetten zijn essentieel voor je gezondheid. Ze helpen je lichaam bij het opnemen van belangrijke vitamines (zoals A, D, E en K), ze geven je energie, en ze ondersteunen je hormoonhuishouding. Dit laatste is vooral belangrijk tijdens de overgang, omdat je lichaam hard aan het werk is om zich aan te passen aan de veranderende hormoonspiegels.

Wat mij vaak verbaast, is dat veel vrouwen vet uit hun dieet schrappen in de hoop sneller af te vallen. Dat is eigenlijk zonde, want gezonde vetten kunnen je juist helpen om je langer vol te voelen, waardoor je minder snel naar ongezonde snacks grijpt. Dit komt omdat vetten ervoor zorgen dat je maag minder snel leeg raakt. En laten we eerlijk zijn, wie wil nu constant honger hebben?

Goede Vetten vs. Slechte Vetten

Niet alle vetten zijn gelijk. Er zijn goede vetten (onverzadigde vetten) en slechte vetten (transvetten en een overdaad aan verzadigde vetten). Onverzadigde vetten zijn de helden in dit verhaal. Ze helpen je cholesterol te verlagen, zorgen voor een gezond hart, en ondersteunen je hormoonbalans.

Voorbeelden van goede vetten:

Olijfolie: Olijfolie bevat gezonde onverzadigde vetten die goed zijn voor je hart en hormonen.

Avocado: Rijk aan gezonde vetten en super veelzijdig.

Noten en zaden: Een handje per dag kan je al helpen om genoeg goede vetten binnen te krijgen. Tip: eet dit samen met een stuk fruit. Dit zorgt ervoor dat fruit suikers langzamer worden opgenomen in je bloed. Dus minder schommelingen in je bloedsuiker. Ik zag win win!

Vette vis: Zoals zalm en makreel, boordevol omega-3-vetten.

Transvetten (vaak te vinden in bewerkte producten zoals koekjes, gebak en frituur) en sommige verzadigde vetten (te veel vlees of gefrituurd eten) wil je zoveel mogelijk vermijden, omdat ze kunnen bijdragen aan gewichtstoename en andere gezondheidsproblemen.

Roomboter of Olijfolie?

Ik hoor vaak dat mensen margarine smeren omdat dat "gezonder" zou zijn. Maar weet je wat? Ik ben een groot voorstander van roomboter als je kiest voor een vet om te smeren. Het is een natuurlijk, onbewerkt product en bevat vitamine A en K2, die goed zijn voor je gezondheid. Het bevat verzadigde vetten daar ben ik mij va bewust, maar in beperkte mate kan dit prima. Plus, roomboter heeft een heerlijke smaak en is veel beter dan de bewerkte margarine-varianten vol kunstmatige toevoegingen. En de kunstmatige toevoegingen zijn juist in de overgang af te raden!!

 Voor bakken of braden gebruik ik zelf vaak olijfolie. Het is een bron van onverzadigde vetten en bevat antioxidanten die helpen bij ontstekingsremming. Je kunt het ook prima gebruiken als smeersel voor op brood of crackers, vooral in combinatie met wat kruiden of tomaatjes. Een echte aanrader!

 Tot Slot

De volgende keer dat je twijfelt of je wel vetten moet eten, denk dan aan wat ze voor je lichaam kunnen doen, vooral tijdens de overgang. Kies voor onverzadigde vetten zoals olijfolie, avocado en noten, en vervang bewerkte margarines door natuurlijke alternatieven zoals roomboter. Je lichaam zal je dankbaar zijn!

Vetten zijn niet de vijand, ze zijn je bondgenoot in je reis naar een gezonder, energieker lichaam tijdens de overgang. 💪🍽

>>>>Ik wil mee doen aan een webinar<<<<

Back to home

Reacties